Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok, maar wil die laten ingaan om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur (wat het kabinet voorstelde). Onder schoonmaakbedrijven leven vele vragen. Dat bleek tijdens een coronaupdate die Schoonmakend Nederland aan iets meer dan 30 ondernemingen via videobellen gaf.
De avondklok gaat in op zaterdag 23 januari 21.00 uur en duurt tot woensdag 10 februari 04.30 uur. Dan mag je alleen naar buiten worden gegaan het noodzakelijk is. “Dit is uitsluitend toegestaan bij een calamiteit, als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft, als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet, als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland, als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen, als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen of als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.”
Formulieren beschikbaar gesteld
De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op www.rijksoverheid.nl/avondklok. “Het is niet de bedoeling dat u uw eigen formulieren maakt.” Als iemand het noodzakelijk vindt om naar buiten te gaan, dan dient diegene een formulier Eigen verklaring avondklok bij zich hebben. “Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een werkgeversverklaring tonen. Deze moet u aan uw werkgever vragen.”
Haalbaarheid van handhaving
Een schoonmaker die tijdens de avondklok aan het werk moet, moet een eigen verklaring invullen, maar ook een werkgeversverklaring waarin de reden staat. De eigen verklaring vult een medewerker zelf in, de werkgeversverklaring moet van een leidinggevende komen. Die laatste moet worden ondertekend. Wie zonder reden op straat vertoeft, kan een boete van 95 euro krijgen. “Een verklaring vervalsen wordt gezien als een misdrijf”, legde Rommelse uit. “Uitgangspunt voor de verklaringen is de haalbaarheid van handhaving.”
Werkgever bepaalt of werk noodzakelijk is
Bijzonder is het feit dat de werkgever zelf moet bepalen of het werk in die tijd van de avondklok noodzakelijk is. Rommelse: “Er is geen checklist van werkzaamheden waar je je aan kunt toetsen. Op de werkgeversverklaring kan generiek staan dat een schoonmaker bijvoorbeeld op dinsdag, donderdag en vrijdag ergens schoonmaakwerkzaamheden moet verrichten tijdens de avondklok. Je kunt dat voor langere tijd, tot aan het einde van de avondklok, aangeven. De dagverklaring, met een datum erop, maakt de medewerker zelf. Per dag, net zoals een burger. De formulieren zijn, zodra ze beschikbaar zijn, te downloaden vanaf www.rijksoverheid.nl/avondklok.”